Novi Sad
05.02.2013.
11:20 > 08:48
Dom zdravlja "Novi Sad" pružaće pedijatrijsku zdravstvenu zaštitu stanovnicima Novog Sada i Sremskih Karlovaca tokom noći zaključno sa noći između 17. i 18. februara, saopštio je Dom zdravlja.
  • Mama

    06.02.2013 10:31
    Da i mi smo tamo se prebacili zbog doktorke za koju svi imaju lepu reč,pa sa limana idemo u Rumenačku ali mi se ambulanta ne sviđa.Mi smo se iz Njegoševe prebacili u Rumenačku pošto se doktorka tamo prebacila ali uslovi i njima tamo za rad su KATASTROFA.
  • maman

    06.02.2013 08:52
    @mama
    U Rumenačku ambulantu sam prebacila detetov karton jer sam pratila ODLIČNU lekarku koja je tamo premeštena. Sada prelazimo nekoliko kilometara jer od te lekarke i sestre iz njenog tima uvek dobijemo maksimum. Gužva jeste ogromna ali tu je opet neki bistroumni lik doneo odluku da se ambulanta u Njegoševoj zatvori i sa tom gomilom dece optereti već opterećene druge pedijatrijske ambulante.
    Ko ima malo više godina a odrastao je u ovom gradu, setiće se možda noćnih dežurstava u Vase Stajića, predivnog doktora Mikića, stručnih lekarki Vere Petrović i doktorke Grbović... To su sve bili po zvanju primarijusi, sem u najtežim slučajevima dodatna dijagnostika noću im nije bila potrebna, bili su zaista ODLIČNI PEDIJATRI DIJAGNOSTIČARI i ne verujem da su se vukli po novinama i tražili stimulacije. Verovatno je za vreme Maršala to nekako bilo regulisano.
  • Mama

    06.02.2013 07:17
    Zanima me da li može neko da proveri kako rade neke ambulante.Rumenačka ambulanta je katastrofalna ono je strašno čekaonica toliko mala ,popucali zidovi ,sestrice neljubazne doktore nebi komentarisala puno ali neznaju na kompijuter pa ih je smešno gledati kako nabadaju jednim prstom slovo po slovo ,još kad pogreše zadržavanje negine a bolesna deca čekaju.Razumem da prozore u čekaonici otvaraju jer se mora provetravati ali tamo su prozori stalno otvoreni.Mi se prebacujemo u drugu ambulantu.
  • Majka

    06.02.2013 05:48
    Sramota
    sramota!!!!!!!!!!
  • pedijatar novosadskog doma zdr

    05.02.2013 21:17
    Svaki komentar je ogledalo onog ko ga pise.
    Predlazemo roditeljima samo da pravovremeno dovode obolelu decu kod lekara, jer sve ambulante rade od ujutro do uvece.
    Za hitna stanja nadlezan je Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoc, gde rade specijalisti urgentne medicine, koji ce ukazati hitnu medicinsku pomoc tesko obolelom ili povredjenom gradjaninu, bez obzira na njegov uzrast. Imaju i kadrove i opremu i prostor za zbrinjavanje hitnih stanja.
    A dete kome je potrebna hitna medicinska pomoc uvek je bilo primljeno i do sada u Deciju bolnicu.
    Po Zakonu o zdravstvenoj zastiti koji datira od 2005. Dom zdravlja kao zdravstvena ustanova ima odredjeno radno vreme: prvu i drugu smenu. Treca smena nije nikada bila predvidjena Zakonom. Pedijatri ovog grada dezurali su 50 godina nocu. I to jedini u drzavi.
  • dr Zhivago

    05.02.2013 17:51
    hitna stanja?
    U poslednjih nekoliko godina noćna dežurstva su postala redovan radni dan... pedijatri pregledaju i 30-40 dece?! roditelji dovode decu za sve i svašta. Zna se za šta služi noćno dežurstvo- za stvarno hitne slučajeve, a ne za one koji nisu stigli preko dana pa sad da iskoriste kad već imaju pedijatra noću. Osim toga u svakoj firmi se noćni rad dodatno plaća, a u DZ ne. I još: nigde u Srbiji noću ne dežura dom zdravlja
  • Zaposleni u zdravstvu kome je

    05.02.2013 17:37
    Jadni pacijenti
    Kada im plata bude zavisila od broja pregledanih jos kako ce se otimati za pacijenta. Nece ih biti briga ni za primarnu ni sekundarnu zastitu. Nece biti bitno da li neko dolazi zbog gasova, gripe ili zbog upale pluca. Svaki razlog ce pasti u vodu. A ,,Pera Zdera", ,,Scenario" i park iza decije bolnice ce zvrjati prazni.
  • Maja

    05.02.2013 17:16
    Podrzavam
    U zemlji Srbiji ni jedan DZ, tj. Sluzba pedijatrije ne dezura nocu. U gradu BG, ne rade nocu, a toliki grad...Sve sto je i do sad bilo,bilo je zahvaljujuci radnicima DZ...sad je vec dosta...to niko nije prepoznao kao njihovu dobru volju...posto za to nisu dobijali nikakvu rstimulaciju,tj dnevnicu( koja se inace dobija za rad nocu,ali DZ ne prepoznaje rad nocu,kao ni zelja Srbija za rad DZ nocu), a sad se svi bune..sramota.
  • 05.02.2013 17:16
    baby
    N. Sadu treba OPSTA BOLNICA, za sve sugradjane, pa i najmladje-decu!!!
    Bez prateće dijagnostike pedijatri u noćnom dežurstvu nemaju ništa osim slušalica i med. sestre! Iovako decu zbog dijagnostike upućuju D. Bolnicu... tako čemo smanjiti setanje pacijenata jer ce na jednom mestu dobiti sve potrebno...
    a da ne pricamo kako tokom noci, pedijatar i med sestra ostaju sami, bez obezbedjenja, prepusteni sami sebi.... u danasnje vreme to je strasno!!!
  • Lara

    05.02.2013 17:15
    sta je hitno...
    Zna se šta su hitna stanja, povrede kod kojih je ugrožen život, jako visok pritisak, jaki bolovi, visoka temperaturu preko 39 C koja ne može da se spusti lekovima, krvarenja, epileptični napad, burna alergijska reakcija... Za takve stvari niko u Dečijoj bolnici neće tražiti uput jer su to neodložna stanja koja zahtevaju prijem i pregled. Nema potrebe čekati ceo dan kada detetu nije dobro, da bude pod temperaturom i bolovima pa se uveče setiti da postoje dežurni lekari.

    Drugo, u Srbiji postoje vodiči dobre prakse za mnoge oblasti koji jesu preporuka za lečenje ali nisu protokoli. Ako niste zadovoljni izabranim pedijatrom ili lekarom opšte prakse, nakon 6 meseci imate pravo da promenite lekara.

    U uslovima u kojima se radi, sa raznim ograničenjima i nestašicama neophodnih sredstava za rad, pacijenti još uvek mogu da dobiju dobre i moćne lekove na recepti i dovoljno opširnu dijagnostiku u Domovima zdravlja, a ko želi brže sve da uradi, zna se gde to može.

    Svuda ima ljudi koji odlično rade svoj posao i onih koji malo manje odlično rade, na pacijentima je da biraju ko će da ih leči. Nema potrebe generalizovati, i to negativno.
  • 05.02.2013 17:07
    СББ
    Ноћно дежурство у Дому здравља, не постоји нигде осим у Н. Саду. Београд је велики град па у њему дежурају Институт на Н. Београду и Клиника у Тиршовој наизменично!!! Код њих долазе деца из ЦЕЛЕ Србије на лечење, па успевају да постигну и да прегледају амбулантне пацијенте и да прате оне који су на болничком лечењу!!!
    Исто ће радити и педијатри у Дечијој болници...
  • pedijatar

    05.02.2013 16:37
    Kao po običaju zamena teza,
    Banalne dečije bolesti treba da rešavaju profesori i subspecijalisti u Institutu , koji su godinama učili i specijalizovali se da pruže maksimum u svojoj užoj oblasti.
    Pedijatri u Domu zdravlja izigravaju gospodu. Neće da rade noću. Pa neka ne rade ni lekari u Institutu, Oni ionako imaju najteže bolesnike iz cele Vojvodine o kojima tokom tog istog dežurstva treba da vode računa.
  • novosadjanin

    05.02.2013 16:30
    Ako je tako po zakonu, onda to treba i da se ispoštuje, a na menadžmentu dečije bolnice je da se organizuje kako bi pacijenti što kraće čekali na pregled. Čemu nepotrebno šetkanje između Doma zdravlja i dečije bolnice noću??? Taman je dečija bolnica dobila novu Polikiniku, pa neka opravdaju taj skupi projekat.
  • lekar

    05.02.2013 16:08
    Umesto da se dobije na kvalitetu rada, neminovno će se kvalitet sniziti. Svi zaboravljaju da su u Institutu hospitalizovani najteži pedijatrijski bolesnici iz cele Vojvodine. Bude i preko 150 dece na odeljenjima.Dežurni lekari treba da istovremeno brinu o ovim najtežim bolesnicima i da silaze u ambulantu da pregledaju svu decu koja dodju, veoma često nepotrebno u prijemnu ambulantu. Mi nemamo osnovnu zdravstvenu kulturu. Roditelji dovode decu čim dobiju temperatturu, ili se tri puta nakašlju. Tako se ne može organizovati rad ni u bogatijim i bolje organizovanim zemljama.
    Šta će biti ako odbiju i lekari iz Instituta da dežuraju kao primarna zdravstvena zaštita?
    Umesto da ove visokostručne ljude subspecijaliste teramo da pregledaju i leče banalne dečije bolesti, treba im pružiti podršku da se dalje usvaršavaju u svojim oblastima.
  • Milica

    05.02.2013 16:08
    SPS protiv Grada, pokraijne
    Pa problem tog dezurstva postoji odavno. Proguglajte malo. Dr Slavica Malesevic, dugogodisnja nacelnica, je o tome stalno pricala. Sad su se ovi setili da to ukidaju, vadili su se pre par meseci na pare, a kad je Grad obezbedio novac, onda su presli na Ministarstvo. To isto ministarstvo je poslalo isti dopis nekoliko godina ranije, pa su svi krsili pravilo zarad lecenja DECE, ciji roditelji izdvajaju za plate tih zdravstvenih radnika.
    Sledece, nemoze jedna ustanova da kaze sta ce da radi druga, u ovom slucaju Decja bolnica ili Hitna pomoc. Pa to je sramotno i protivzakonito.
    Trece, kako za dobitnika februarske nagrade ima para u domu zdravlja i to ni manje ni vise nego hiljadu evra svakog meseca.
    Cetvrto, za 40tak lekara, partijskih podobnika, ima mesta i ima para, a za lecenje nase dece nema. Da bar ti lekari nesto rade... Rade, primaju platu i daju deo stranci...
  • 05.02.2013 15:18

    Ovog puta su pedijatri Doma zdravlja u pravu. Ako noću ne mogu obaviti laboratorijske analize i dijagnostiku, njihov posao je besmislen.
    Svakako se pacijenti upućuju na Pedijatrijsku klliniku. A to mogu biti upućeni i od strane Službe Hitne medicinske pomoći.
    Noćni rad u neobezbeđenom Domu zdravlja je još jedan problem.
    A naš Domovi zdravlja i ambulante( za razliku od banaka, suda, opštine, poreske uprave i drugih državnih ustanova) nemaju obezbeđenje.
  • 05.02.2013 14:42
    Sonja
    I dalje ne shvatam njihov razlog za ne dezuranje nocu? Malo mi je to bez veze....i to kao, oni nece?!! Manemoj!
    Ocigledno im se moze!
  • Maki021

    05.02.2013 14:24
    Sve to zvuči jako lepo, odeš direktno u bolnicu, tamo imaju labaratoriju i sve neophodne aparate na raspolaganju, ali pod uslovom da nikad niste morali da to osetite na svojoj koži, tj. preko deteta. Gužve su bile neverovatne i dok su pedijatri radili noću, uvek radi samo jedan lekar koji po potrebi mora da ostavi pacijente i trči gore na odeljenje, dolaze hitni slučajevi iz cele Vojvodine, čekaonica večito puna virusa pa možete zaraditi i još nešto pride, satima se čekalo, a sada će verovatno biti i po celu noć.
  • Duchess of Shangay

    05.02.2013 13:45
    @Anonimous
    O (zlo)upotrebi lekova ne bi mogli ovim putem!

    U SRBIJI NE POSTOJE SMERNICE ZA LECENJE BILO CEGA.

    Iz prostog razloga sto je SVE sponzorisano farmaceutskim kucama.

    Tu se zavrsava nasa debata o bojama lista.

    Primarna (tj preventivna) zdravstvena zastita ne postoje odavno.

    Od kada nam sede kvazi specijalisti po domovima zdravlja, nemaju nikakvu kilometrazu u istoj specijalnosti ili su poslati u DZ "zaslugom".

    Od tada nam se novac prosipa...

    Razmislite dragi "Anonimous"-a o razlicitim modelima zdravstvene zastite u drugim zemljama (pa cak i u obliznjoj Hrvatskoj) koje ne nose teret post-komunizma.
  • Comi

    05.02.2013 13:42
    Prvo, trebalo bi da pocne sa radom, ako Ministarstvo odobri radna mesta. Pa, i ja kao laik znam da u zdrav. ustanovama u NS kubure sa nedostatkom personala vec Bog te pita otkad, sve cekaju neko famozno odobrenje iz BG. Pogledajte samo novi UC. Drugo, zamislite guzvu u situaciji kad se na isto mesto javi roditelj sa svakim bezazlenim zdrav. problemom (na sta ima pravo) i onih koji dodju sa krajnje opasnim povredama. Ako ovi u Hitnoj to budu postizali i mi budemo sretni, onda nismo u Srbiji, vec u Svajcarskoj.
  • 05.02.2013 13:26
    Dear Duchess of Shangay i ostali
    Poenta je da je primarna zaštita svedena na mizerni minimum a za sekundaru nedaju ni cvonjka
    dakle ako se prepiše recept za medikament koji će da odradi posao (a takvi naravno nisu na pozitivnoj listi) dr dobije po džepu pa piše kiselu vodu i tu onda propada svaka ne primarna zaštita nego PREVENTIVA
    nešto što smo nekada imali extra
    toliko o alatu kojim raspolaže lekar
  • nsdr

    05.02.2013 12:56
    tako i treba
    Dečija bolnica i treba da prihvati najmlađe sugrađane. Tamo sve od dijagnostike može odmah da se uradi i nema potrebe za šetaknjem, što ume da bude krajnje iscrpljujuće. Na kraju, treba poštovati zakon!
  • Duchess of Shangay

    05.02.2013 12:55
    Primarna zdravstvena zastita pripada u PRIMARNU...

    U prevodu, kada bi lekari OPSTE PRAKSE radili svoj posao kako treba mozda bi bilo drugacije.

    Ali...on u medjuvremenu cine samo sramotu profesije tako da je bilo kakva polemika bez ikakve svrhe...
  • 05.02.2013 12:00
    a kasarna zvrji prazna
    umesto da je tu vec decija gradska bolnica ili kako to oni kazu sekundarna pedijatrija
    sve su uradili da smanje obim dijagnoza i terapija koje spadaju u primarnu zastitu
    sekundarnu zabiravili u propisima...
  • kukuriku kokoda

    05.02.2013 11:43
    pa sad kašte da ne hrlimo u EU
    Pa to je OK samo u slučaju da nas prime kako treba (msm bez uputa) u dečju bolnicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna